Plast från trä – Finansiering beviljad!

BioBusiness Arena har beviljats tre miljoner av Tillväxtverket för fortsatt finansiering av projektet ”Paper to replace plastic”. Finansieringen möjliggör vidareutveckling av regionens världsledande träforskning. Fokus i projektet ligger nu på att ta fram ersättare till oljebaserade plastprodukter utifrån det nyligen framtagna materialet, papper med plastegenskaper.

Världsledande forskare inom trä och cellulosa på Mittuniversitet har lyckats framställa ett pappersmaterial som har liknande egenskaper som plast. Det framtagna materialet tål väta, vilket möjliggör förnybara produkter som ersätter produkter gjorda av plast. Att utgå från ett förnybart alternativ från skogen är en stor vinst för miljön då vi minskar användandet av fossila råvaror, såsom olja.

Finansieringsbeslutet innebär att BioBusiness Arena och Åkroken Science Park i samarbete med Mittuniversitets forskningscenter FSCN nu har möjlighet att fortsätta arbetet mot framtidens bioekonomi genom att tillsammans att ta fram produkter såsom exempelvis muggar, vattentåliga pappersförpackningar och pappersgarn.

Verktyg i kampen mot en miljökatastrof

Världen hotas av klimatförändring och förstöring av ekosystemet med plastavfall. Vi måste övergå till förnybara råvaror och bionedbrytbara produkter för att undvika miljökatastrof. Nya skogsbaserade produkter är en del av lösningen och innebär en stor möjlighet för vår region, och Sverige, med vårt gröna guld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *